6 Mayıs 2024 Pazartesi

Çehov Makinesi

Hafta sonu izledim.. Şinasi Sahnesi'nde..
Epeydir oynuyordu.. Nedense önceliği diğer oyunlara vermiştim.. Sezon sonu yaklaşınca da gidecek oyun kalmadı.. Hadi bunu da görelim,diye yollara düştüm..
Üstelik nedense son dakikada aklıma geldiği için,ders çalışır gibi oyunda adı geçen kahramanların yer aldığı oyunların okumasını yaparak.. Oyun başlayana dek İvanov,Vanya Dayı,Üç Kızkardeş,Martı'yı okuyabilmiş,Vişne Bahçesi'ni yetiştirememiştim.. İyi ki öyle yapmışım.. Çehov'un oyunlarını bilince daha anlaşılır bir izleme oluyor..
Petru Vutcarau'nun yönettiği oyun yabancı bir bakış açısını yansıtıyordu bence.. Bir de her oyuncudan azami performans almakta ısrar edişi.. Dolayısıyla genç yaşlı her oyuncu kendini paraladı gerçekten.. Çehov oyunlarının beşini birden özet geçmiş gibi olduk.. Bir taraftan da Çehov'un ilerlemiş verem hastalığı ile mücadelesi ve ölümünden sonra yaşananlar üzerine satır araları vardı ki,onlar da birer Çehov öyküsü gibiydi..
Ama bir yandan da oyunu kaleme alan Katei Visniec'in zihninde bu kahramanların nasıl yorumlandığını görmüş olduk.. İyi bir oyundu,diyebilirim..
Bütün oyunların ruhunu canlandıran Gizem Eskiduman'ı çok beğendiğimi de belirteyim....

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder