28 Temmuz 2022 Perşembe

Yaz Rehaveti-III

Başöğretmenlik seminerlerine ve rahmetli İhsan Bey'in kitaplığından okumaya devam..
İzzettin Çalışlar'ın "İstiklal Savaşı Hatıraları-Sakarya Meydan Savaşı'nda 1.Grup" başlıklı harp günlüğünü okudum.. Fevzi Çakmak'ın isteğiyle hazırlanan kısa günlük(73 sayfa),tamamen askeri bilgi,rakam,harita,kroki ve notlarla doluydu.. Benim gibi kişisel ayrıntı peşindekiler için iki nokta akılda kalıcıydı.. Birincisi,yazarın kumanda ettiği askeri birliğin elinde iki top vardır ama ikisinden de tam verim alınmamaktadır.. Hatta savaşın en hararetli olduğu günlerde topun biri daima tamirdedir.. İkinci enteresan ayrıntı ise kitabın sonunda..
Sakarya Savaşı sonrası,Yunan ordusu Sakarya ırmağının batısına geçmiş,kaburga kemiklerinin kırılması pahasına hazırladığı savaş planı tam istediği gibi uygulanamayanmayan Mustafa Kemal Paşa sitemlidir.. Kimselere söylemediği sitemini kurmay başkanı ve I.grup komutanı İzzettin Çalışlar'a usulca söyleyiverir:"İzzettin Bey,Sakarya Yunan askeriyle doldu mu,suyu akmaz oldu mu?" İzzettin Bey'in şu cümlesi de kitabın sonudur: "Komutanımızı hayal kırıklığına uğratmıştık !"
Milletimizin ve askerimizin büyük fedakarlıklarla Yunan ordusunu Sakarya ırmağının doğusunda durdurduğu savaşın komutanlar cephesinde yaşananları aktaran satırları ne kritik anlar yaşandığını anlatması bakımından ibretle doluydu..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder