4 Ekim 2023 Çarşamba

Tembel Gezginin Günlüğü-4 Güvercinlik Vadisi

Avanos'tan yola koyulduk.. Yol üstünde Çavuşin Köyü var..
Otobüsten inmeden, doğal mağaralarla kaplı köyü izleyerek geçtik köyden.. Rehberimiz köyün hemen yanıdaki Aktepe'nin de balonların havalandığı bölge olduğunu işaret ediyor..
Kafilenin hanımları görmek istediklerini söyleyince de bunun mümkün olmadığını,balonların sabah saat beşte havalandığını söyleyince,hayıflanma sesleri kaplıyor ortalığı..
Aynı bölgede gün içinde de ehlileştirilen yılkı atlarıyla " at safari" yapıldığını anlatan rehberimiz,bölgede 200 civarında kilise olduğunu da ekliyor,bu bölgenin Ortodoks Hıristiyanlar için hac merkezi niteliği olduğu,dolayısıyla ziyaretçisinin her zaman çok olduğunu da anlatımına iliştiriyor..
Daha önceki gezimizde o kilise senin bu kilise benim hepsini gezdiğimiz için zihnimde kalan kilise görüntülerini hatırladım..
Göreme'nin içinden geçtik.. Otobüsten indirilmedik.. Panoramik bir gezi oldu..
Biz daha önceki gezide içinde vakit geçirmiştik neyse ki.. O zamandan farklı olarak o mağara evler,peri bacası evler büyüklü küçüklü otellere dönüştürülmüş..
Dolayısıyla bizim gibi mütevazi gezginler için Göreme artık "pahalı bir destinasyon"a dönüşmüş.. Sadece dışardan bakabiliyoruz.. Ve Güvercinlik Vadisi'ndeyiz..
13.yüzyıla kadar yerleşim alanı olan vadinin sonradan güvercinlik olduğunu anlatıyor rehberimiz..
İnternette de 9.yüzyıldan beri güvercin yetiştirildiğini çünkü güvercin gübresinin üzüm bağları ve kilise fresklerindeki renklerin korunmasında çok değerli olduğu yazılıydı.. Daha önceki gelişimizde cep telefonu olmadığı için ilginç atraksiyonlara gerek duyulmuyordu sanırım..
Şimdi vadi manzaralı salıncakları yan yana dizmişler,fotoğraf çekmek ve çektirmek için uzun kuyruklarda beklemeye razı olan gezginler de hayallerindeki pozlar için bekleşiyorlar.. İlginç bir görüntüydü.. Ama salıncakta vadiye doğru kolan vurarak sallanmak da çok keyifliydi,belirtmeliyim.. Yeteri kadar fotoğraf molası verdiğini düşünen rehberimiz otobüse binme talimakı verene kadar boş bulduğum bir salıncakta sallandım..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder