28 Şubat 2022 Pazartesi

Gölge Ustası

Hafta sonu Altındağ Sahnesi'nde izledim.. Ankara Devlet Tiyatrosu(nun yeni oyunlarından.. Yeşim Dorman ve Yıldırım Türker'in yazarları olarak belirtildiği oyunu Sinan Pekinton yönetmiş.. Kendisini daha önce sahnelerde izlerdik.. Artık yönetmen olarak adını okuyoruz.. Burada da çok yalın bir oyun sahneye koymuş..
Üç kişilik bir aile.. Anne,kızı ve oğlu.. Bir çatı katında yaşıyorlar.. Maddi sıkıntı içindeler.. Barındıkları çatı katından da çıkarılmak üzereler.. Ayrıca evin kızının şizofreni gibi zor bir hastalığı var.. Yıllardır bu hastalığın getirdiği zorluklarla boğuşmaktan biraz da yorulmuşlar..
Bir gün yaşamlarına biri giriverir.. Cengiz.. Mimar ama ressam olmayı tercih ettiğini söyler.. Evin kızı ile parkta tanışmış ve eve kadar getirmiştir.. O günden sonra evin bireylerinden biri oluverir..
Onu en uzak duygularla karşılayan evin oğlu Tardu'dur.. Bu yapay dostluğun bir neticesi olmayacağına inanır.. Haklı da çıkar.. Yine anne,oğul,kız kardeş olarak kendi kendileriyle baş başa kalırlar..
Derli toplu,sade ,iyi bir oyundu.. Dekor,kostüm de yalın tutulmuştu.. Asıl önemli olan oyunculuklarda da evin oğlu Tardu iyi işlenmiş,derinlikli bir roldü.. Arsal Mazmanoğlu'nu kutlamak gerek.. Anne Musavver hanım rolünde de deneyimli Aysel Kara vardı..
Şizofren kız Seniha rolünde Senem Topkaya ve Cengiz rolünde Berkay Veli de ellerinden geleni yaptılar..
Ancak karakterleri mi iyi çizilmemişti,bilemiyorum biraz kopuk geldi onların bölümleri.. Bunda oyuncuların değil,oyun metninin bir kusuru olabilir,diye düşünüyorum.. Özellikle Berkay Veli'yi ve Arsal Mazmanoğlu'nu umarım başka oyunlarda da izleme fırsatı olabilir.. Evden çıkıp izlemek için iyi bir seçenek Gölge Ustası.. Oyun fotoğraflarını neden siyah beyaz koymuşlar,anlamadım.. Renkli fotoğraflar daha derinlikli olabilirdi burada.. Kostümleri özellikle daha iyi anlayabilirdi fotoğraflara bakanlar.. Kostüme epey emek verilmiş çünkü.. Yani Tuğçe Özdemir emek vermiş..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder