Şehir kütüphanesinden aldığım kitapların biri de Yakup Kadri'nin Gençlik ve Edebiyat Hatıralarım adlı eseri..
Uzun ömründe Tanzimatçılardan başlayarak birçok dönemin ünlü simalarıyla bizzat tanışıklığı olan Yakup Kadri tanışma sırasına göre bir düzenleme içinde anılarını kaleme almış..
Mehmet Rauf'la başlayan kitap Şahabettin Süleyman,Refik Halit Karay,Ahmet Haşim,Yahya Kemal Beyatlı,Cenap Şahabettin,Süleyman Nazif,Abdülhak Hamit Tarhan,Tevfik Fikret,Abdülhak Şinasi Hisar ve Halide Edip Adıvar ile bitiyor..
Mehmet Rauf
Onunla ilk kez bir operet matinesinde karşılaşır..Önlerindeki sıraya oturan "cüce denecek kadar kısa boylu,tıknaz adam " ünlü Eylül yazarından başkası değildir..
Büyük hayal kırıklığı yaşar..
Çünkü Eylül romanının ince duygulu,hassas âşığı Necip'i Mehmet Rauf'un kendisi olarak düşünüp hayalinde çok başka türlü canlandırmış,yazarla hayalindeki Necip arasında hiçbir benzerlik bulamamıştır..
Daha sonra yaşamını uzaktan takip ettiği yazarın aile yaşamındaki derbederliği nedeniyle Tevfik Fikret ve Halit Ziya gibi döneminin en güçlü isimleri ondan uzaklaşırlar..
Yakup Kadri'nin Mehmet Rauf'la son görüşmesi, sağ tarafı felçli olan yazarla genç eşinin kol kola sokakta yürürken rastlaşmaları ile olmuştur..
Ölümünden önce de maddi destek beklentisi ile mektup yazdığı Yakup Kadri,durumu İsmet İnönü'ye ilettiğinde,yazarın aynı mektuplardan Falih Rıfkı ve Ruşen Eşref'e de yazdığını öğrenmiş,kısa süre sonra da yazarın ölüm haberini almıştır "latif,zarif,küstesna ve mutarra(taze) Suat Hanım'ın şeyda(çılgın)âşığının"..
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder