31 Ağustos 2020 Pazartesi

Yakup Kadri Gençlik ve Edebiyat Hatıralarım-IV

 Dördüncü sırada Ahmet Haşim var..

Refik Halit'in anlatımıyla "insan içine karışmayan vahşi adam"..Fecr-i Ati'nin toplantılarına katılmayan,kimseleri beğenmeyen..kendisini de beğenmeyen..Onurlu,alıngan,hırçın,kaprisli,kuruntulu,alaycı..

Beyaz tenli,kumral,mavi gözlü..Öyle ki ilk tanıştıklarında,onun Arap olduğunu bilen Yakup Kadri şaşırır..Karayağız bir Ahmet Haşim  olarak düşü
nmüştür hayalinde O Belde şairini..

Sonra onun başka özelliklerini de keşfedecektir..Sükun içinde hayallere dalmayı sevdiğini,kahvelerde gazinolarda çay ve nargile içerek çevresindekilerle yarenlik etmesini,sanatta yapmak istediklerinin anlaşılmamasından yakınmalarını,anlaşılmayı çok arzuladığını..

Çanakkale Savaşı'nda yedek subay olarak görevli iken izinli geldiği bir zaman onu dinlemeye koştuklarında kendilerine savaşın dehşeti,kahramanlığı üzerine hiçbir şey anlatmayıp bunu anlatmayı "izzet ve ikram ile Çanakkale'ye davet edilen şairlerden dinlersiniz.Şimdi burada sizinle konuşan sadece ihtiyat zabiti Haşim Efendi'dir"diyerek dönemin hükum


etini sitemleri..

Mütareke döneminde bütün akrabaları Bağdat'a gidip yükse
k mevkilere geçtikleri halde,Türkiye'de kalma ısrarı ama iş istediği kapılardan da "Senin burada işin ne?Bağdat'a gitsene!"diyerek kovuluşu..

Bir de sık sık âşık oluşu..Ancak kusursuzluk takıntısı yüzünden her seferinde bir kusur bularak,münasebetlerini hep evliliğe götürmeden bitirişi..

Sonunda doktorların kendisine verdiği,böbreklerinin kireçlendiği ve tedavi edilemez bir rahatsızlığın birkaç yıl içinde mutlak ölümle sonuçlanacağı..

Yine İsmet İnönü'ye başvurularak bu değerli şairin tedavisi için yurt dışı imkanı sağlanması..

Hatta Frankfurt'taki tedavisi sırasındaki izlenimlerini de bir gezi kitabına dönüştürerek kalıcı hale getirmesi(Frankfurt Seyahatnamesi)..

Ve sonunda 47 yaşındayken "Bu sönen gölgelenen dünyadan"ayrılarak



"Sessiz Gemi"deki yolculuğa çıkışı..











Hiç yorum yok:

Yorum Gönder