20 Mart 2024 Çarşamba

Kitap Dünyası

Topçu Okulu Kütüphanesinden aldığım dört kitabı bitirdim.. Bir hafta sürdü hepsinin okunması..
Önceliği, merakla beklediğim "Nazım Hikmet'le 3,5 Yıl"'a verdim.. Orhan Kemal'in bir süre Bursa Cezaevi'nde birlikte mahkum oldukları zamana ait anılarından,sonrasında da devam eden mektuplaşmalarından oluşuyor.. Su gibi bitiverdi 128 sayfalık kısacık kitap.. Okurken insanın içi cız ediyor.. Nazım'ın kişisel özelliklerine dair satırları da tatlı tatlı gülerek okuyorsunuz..
İkinci sırada, "Kurtuluş ve Çanakkale Savaşlarındaki Kahraman Öğrenciler" vardı.. Oktay Sipahi ve Ö.Faruk Reca'nın birlikte hazırladıkları kitapta okullu gençlerimizin kendilerini vatana feda edişleri anlatılıyordu.. Kitabın adında Kurtuluş Savaşı ibaresi olmasına karşın sadece Çanakkale Savaşı'na katılanlar anlatılmıştı.. Kitabın devamında mı düşünülmüştü,bilemiyorum.. Adıyla uyuşmamıştı.. Ben özellikle Kurtuluş Savaşı'nın okullularını okumak için almıştım.. Bulamadım.. Yine de çoğu adsız kahramanları okumak için değerdi elbette.. 172 sayfalık kitabın sonunda bir de DVD var..
Üçüncü kitap, Atatürk'ün refakat subayı olan Mahmut Soydan'ın Kurtuluş Savaşı boyunca ve sonrasında Hakimiyeti Milliye gazetesindeki "Millici"başlıklı köşesindeki yazılarından oluşuyor.. Özellikle 1933'te Ankaralı'nın Defteri başlığıyla,kendi kurduğu Milliyet Gazetesi'nde yayınlanması ve bu yayındaki bazı bölümlere itirazı olan Kazım Karabekir ile girilen polemik.. Öyle ki, bu polemiğe dönemin pek çok ismi katılır.. Epey uzun süren bir yazı atışması yaşanmış.. Kitap 437 sayfa..
Son olarak, Leonid ve Friedrich ön adlı "İki Komintern Gözlemcisinin Kurtuluş Savaşı Değerlendirmesi" alt başlıklı küçük,gerçekten küçük,75 sayfa,kitap vardı.. 1922'de gözlem için yola çıkan iki kafadar,ağustos ortasında Trabzon,Samsun üzerinden Ankara'ya gelir ve eylül ortasına kadar kalırlar.. Son raporları bir yıl sonrası içindir.. Dönemin Büyük Millet Meclisi,Meclis Başkanı ve Başkomutan Gazi Mustafa Kemal,Türkiye,Ankara ve insanımız üzerine ilginç tespitler var..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder